SREDNJA LESARSKA IN GOZDARSKA
šola Maribor

Projekt Alptrees

Transnacionalno sodelovanje za trajnostno upravljanje s tujerodnimi drevesnimi vrstami v urbanih, primestnih in gozdnih ekosistemih na območju Alp.

Srednja lesarska in gozdarska šola Maribor s številnimi izobraževalnimi, pedagoškimi aktivnostmi sodeluje v projektu Alptrees. Eden izmed ciljev projekta je bila tudi postavitev razstave izdelkov iz lesa invazivnih in tujerodnih drevesnih vrst. Z obdelavo in uporabo novih vrst lesa so tako učitelji kot dijaki pridobili nove, dragocene izkušnje dela z doslej nam malo znanimi vrstami lesa.

Več o projektu si lahko ogledate TUKAJ

Na Srednji lesarski in gozdarski šoli Maribor smo polni zanosa in optimizma pristopili k izvajanju projektih aktivnosti Alptrees. Eden izmed rezultatov številnih in raznolikih projektnih aktivnosti je tudi virtualna razstava različnih izdelkov iz lesa tujerodnih drevesnih vrst, ki smo jo poimenovali »Posebne zgodbe posebnih dreves«.

Zakaj so ti izdelki posebni? Ker nosijo s seboj posebne zgodbe lesa iz tujerodnih in invazivnih drevesnih vrst. Les za izdelavo izdelkov, ki jih boste videli je bil v večini primerov posekan na območju mestne občine Maribor – v okviru projektnih aktivnosti Alptrees. Pavlovnija, ki je rasla na dvorišču lutkovnega gledališča Maribor je nadaljevanje svojega življenja našla v povsem unikatnem, po lastnih načrtih izdelanem bobnu, iz katerega lahko izvabljamo čudovite zvoke. Po enakih načrtih je narejen boben iz metasekvoje.

Raziskovali smo uporabnost visokega pajesena, nadvse invazivne drevesne vrste, ki se je nevarno razširjal med vinogradi na Piramidi. Iz lesa, ki smo ga posekali ob prvem čiščenju površine, smo naredili očarljive labodje ograjice, ki bodo varovale ljubezenska gnezdeca labodjih parov ob Dravi. Pajesen smo tudi uporabili za izdelavo manjših izdelkov, prav tako smo ugotovili, da so suhe pajesenove palice primerne za označevanje sadik gozdnega drevja.

Dijaki so pri pouku spoznavali tujerodne drevesne vrste in bogatili svojo zakladnico znanja o teh drevesnih vrstah, ki prihajajo v naše gozdove. Verjamemo, da smo z vsemi aktivnostmi iz naslova projekta Alptrees vsaj malo pripomogli k večji prepoznavnosti vseh teh drevesnih vrst in njihovega lesa in s tem poskrbeli za dobro prihodnost slovenskih gozdov.

Koordinatorica projektnih aktivnosti na Srednji lesarski in gozdarski šoli Maribor,
Dr. Mateja Kišek

IZDELKI PROJEKTA

VALILNICA ZA PTICE

STOJALO ZA ODLAGANJE ČEVLJEV IZ SREBRNEGA JAVORJA

POSTAVKI ZA CVETLIČNA KORITA IZ ROBINIJE

POLIČKE ZA ODGAJANJE PISARNIŠKEGA MATERIALA IZ DUGLAZIJE, PAVLOVNIJE IN ROBINIJE

POLIČKA ZA BALKON IZ DUGLAZIJE

OTROŠKI STOLČEK IZ ZELENEGA BORA

UMIVALNIK IZ DIVJEGA KOSTANJA

PODSTAVEK IZ LESA SOULANGEEJEVE MAGNOLIJE

NETOPIRNICE

MISLI O DREVESIH

DIDAKTIČNE KOCKE IZ LESA RAZLIČNIH DREVESNIH VRST

UNIKATNI BOBEN IZ LESA PAVLOVNIJE

UNIKATNI BOBEN IZ LESA METASEKVOJE

UNKATNI BOBEN CAJON IZ LESA PAVLOVNIJE

LABODJE OGRAJE

DOSTOPNOST
Scroll to Top