SREDNJA LESARSKA IN GOZDARSKA
šola Maribor

Erasmus izmenjave

Koordinatorica programov Erasmus na šoli

Petra2-2

OSNOVNI PODATKI O PROJEKTU

Erasmus+ je program EU za sodelovanje na področju izobraževanja, usposabljanja in športa za mlade v obdobju med 2014 in 2020.

Več o razpisu VET SKE 2 si lahko prebereš na tej povezavi

Na področju izobraževanja in usposabljanja program Erasmus+ podpira mobilnost posameznikov (dijakov, študentov, pedagoškega kadra in drugih) ter mednarodna partnerstva med različnimi organizacijami z namenom modernizacije ter sodelovanja med področjem izobraževanja in trgom dela.

Lesarska šola Maribor je bila v sodelovanju s še petimi tehniškimi šolami uspešna na razpisu, ki ga koordinira in vodi konzorcij, ki je pridobil evropska sredstva iz programa Erasmus+, za izvedbo projekta mobilnosti dijakov.

Trajanje projekta: 1. 6. 2019 – 31. 5. 2021
Termini mobilnosti: oktober 2019 (že izvedeno), junij 2020, oktober 2020
Skupno število dijakov: 96

Profili:

 • mizar
 • gozdar
 • lesarski tehnik
 • gozdarski tehnik

Destinacije mobilnosti:

 • Španija – Sevilla
 • Nemčija – Berlin, Leipzig
 • Italija – Forli
 • Velika Britanija – Derry City
 • Poljska – Wroclaw
 • Ciper – Pahpos

POGOSTA VPRAŠANJA

Razlogov je veliko. Pridobil boš izkušnje iz strokovnega profesionalnega dela v tujini, spoznal kulturo dela v podjetjih v drugi državi, se naučil večje samostojnosti, znašel se boš v različnih situacijah, postal bolj vešč v komunikaciji, vadil sporazumevanje v tujem jeziku (običajno angleškem, pa tudi nemškem …), spoznaval drugačne kulturne vzorce, pridobival potovalne veščine, znal sobivati in timsko sodelovati z drugimi dijaki in drugo.

Kako se prijavim?

Na spletni strani VET SKE 2 bo objavljen razpis za izmenjavo. Ko bo razpis odprt, bodi pozoren na datume prijave. Do določenega datuma moraš:

 • v angleškem jeziku izpolniti prijavnico (obrazec najdeš na spletnem mestu),
 • pripraviti CV (življenjepis) – obrazec je na spletnem mestu),
 • v angleščini moraš posneti kratek video o sebi (največ eno minuto), v katerem se predstaviš, pojasniš svojo motivacijo in utemeljiš, zakaj si pravi kandidat za izmenjavo,
 • dodati moraš še kopijo osebnega dokumenta.

Vse oddaš preko gmail-a.

Intervju se v angleškem jeziku izvede na šoli. Intervjuvajo te predstavniki ZNI (Zavod za novodobno izobraževanje). Včasih preko skypa postavlja vprašanja tudi italijanski partner, ki sodeluje v projektu. Je tudi tisti, ki išče najboljše delodajalce glede na znanja in želena opravila, ki si jih opisal v prijavi.

Izpraševalce bo zanimalo naslednje:

 • kratka predstavitev (sebe, šole, hobijev …),
 • kakšno delo si že opravljal, kje si bil na praksi,
 • kakšno delo bi si želel opravljati na izmenjavi,
 • kaj meniš, da ti bo izkušnja prinesla,
 • kaj je tvoj največji izziv, povezan s tritedensko mobilnostjo,
 • kako bi se znašel v podjetju, če nihče od delavcev ne bi govoril angleško,
 • kakšni so tvoji odnosi s sošolci in profesorji,
 • kako navezuješ stike z novimi ljudmi,
 • podajo ti testno situacijo, na primer:  v podjetju delaš enolično delo, kako bi reagiral na to; v sobi si z nekom, ki ti ni simpatičen – kaj storiti,
 • kako se boš znašel pri samostojnem bivanju, pranju perila, orientaciji v mestu …,
 • kaj te motivira, da si se odločil za mobilnost.

Na izbor vplivajo točke, ki jih prejmeš na osnovi vseh dokazil, pri čemer je najpomembnejša motiviranost, ki jo pokažeš. Del ocene prispeva šola. Upošteva se uspeh preteklega leta, izrečene kazni (prejmeš lahko le ukor razrednika), komunikativnost, odnos do sošolcev in učiteljev, vedenje, urejenost, kolegialnost, razgledanost … Nekaj dni po izvedenem intervjuju ti bo prof. Petra Urlep, koordinatorica na šoli,  sporočila, ali si izbran in v katero državo potuješ. Kasneje boš izvedel še, pri katerem delodajalcu boš opravljal prakso. Včasih se zgodi, da na izmenjavi pride do zamenjave podjetje, ker delovne naloge ne ustrezajo profilu kandidata.

Izbrani dijak podpiše pogodbo, v kateri mu v okviru projekta pripada približno 1500 evrov za kritje vseh stroškov (prevoz, bivanje, hrana in en izlet). Z denarjem koordinator poravna stroške – vso porabo dokazuje z računi. Denar za žepnino si moraš zagotoviti sam. Višina vsote je odvisna od tvoje porabe: nekaterim zadošča 100 evrov, drugi potrebujejo več.

Urejeno imaš zdravstveno in nezgodno zavarovanje ter zavarovanje odgovornosti. Če nastane škoda po krivdi dijaka, jo mora poravnati sam.

Pred odhodom na izmenjavo obiščeš dve pripravi na mobilnost. Na poseben sestanek povabimo tudi starše dijakov, ki odhajajo na mobilnost. Na teh pripravah spoznaš ostale člane skupine, koordinatorji pa te pripravijo in seznanijo z vsemi pomembnimi informacijami za nekatere pričakovane situacije (npr. kaj narediti, če izgubiš denarnico ali dokumente; kako ravnati, če zboliš ali se poškoduješ in podobno). Za izvajanje prakse potrebuješ delovno obleko, ki si jo moraš priskrbeti sam. Predvsem je pomembno tvoje zavedanje, da mobilnost traja 24 ur dnevno, ne le osem ur, ko si na praksi. Tvoje vedenje na izmenjavi mora biti ves čas primerno in sodelovalno, in sicer s spremljevalcem in z ostalimi člani skupine. Pomembna je tvoja osebna samozavest in informiranost o tem, kako poiskati rešitve ob morebitnih težavah. Na izmenjavi ti bosta vedno v pomoč učitelj – spremljevalec in koordinator v mestu, kjer si na mobilnosti.

Za prevoz poskrbi koordinatorica. Potuješ lahko z letalom ali Flixbusom, tudi s kombijem. Vedno si v spremstvu učitelja – spremljevalca. Za prevoz po večjih mestih prejmeš lokalno vozovnico. Vsi stroški prevozov so kriti v okviru projekta. Do zdaj s prevozi ni bilo nobenih zapletov.
Nastanitev je odvisna od države, v kateri poteka mobilnost. Do zdaj so dijaki bivali v hostlih, hotelih nižjega cenovnega razreda ali v apartmajih. V Španiji in na Irskem je v navadi, da dijaki bivajo pri družinah.
Skupina s spremljevalcem se sproti dogovarja o dejavnostih zunaj delovnega časa, npr. o ogledih mesta in izletih. Na vse dejavnosti zunaj delovnega časa hodiš v skupini in pod vodstvom učitelja – spremljevalca. Le na delo se voziš sam.

Z zanesljivim sošolcem se dogovori za fotokopije zapiskov pri posameznih predmetih. Zamujene obveznosti boš nadoknadil v dogovoru z učiteljem določenega predmeta, pri dogovoru pa ti bosta v pomoč koordinatorica in razrednik.

MNENJA DIJAKOV

"Mesto, v katerem smo bili na izmenjavi, Poznanj na Poljskem, je veliko in zelo zanimivo ter ima mnogo turističnih lokacij. Ljudje so prijazni, vendar skoraj nihče ne zna angleško. Cene so nizke. Dom, v katerem smo bivali, je bil velik, imel je svojo kuhinjo in je bil redno čiščen. Hrana je bila okusna, le prevečkrat se je ponavljal kuhan krompir. Tudi z glasbo v restavraciji je bilo podobno. Podjetje, v katerem smo delali, je bilo uspešno. Kot moja delovna izkušnja pa je bilo slabo, saj je bilo tapetniško in se niso ukvarjali z lesarstvom. Celotna izkušnja je bila dobra, le podjetje bi moralo biti povezano z lesarstvom."
Andrej Koritnik
lesarski tehnik
na izmenjavi v Poznanju 2018/19
"Na izmenjavi v Pragi mi je bilo zelo všeč. Prevoz in nastanitev sta bila zelo dobro organizirana. Vključena je bila tudi hrana, ki pa mi ni bila všeč. Delal sem v majhnem podjetju, kjer sem se veliko naučil o obdelavi lesa. Imeli smo vodene oglede po Pragi, ki me je očarala v vseh pogledih. Zgradbe, parki in druge znamenitosti so zelo zanimivi. Z izkušnjo, ki sem jo pridobil v Pragi, sem zelo zadovoljen. Komuniciranje s tamkajšnjimi ljudmi mi ni predstavljalo težav, čeprav je bilo včasih naporno. Tudi prevoz po mestu je zelo dobro organiziran."
Ivan Dobnik
lesarski tehnik
na izmenjavi v Pragi 2018/19
"Na izmenjavi sem bil v Berlinu. Hostel in organizacija prevoza sta bila odlična. Spremljevalca sta bila v redu, prav tako tudi dijaki drugih šol. Na delovnem mestu so mi bili všeč sodelavci, ki so se morali z menoj sporazumevati v angleščini. Eni so jo znali boljše, drugi slabše. Hrana mi ni bila nabolj všeč, ampak sem se po enem tednu sprijaznil ter se navadil. Na izmenjavi sem se počutil dobro."
Klemen Zidar
lesarski tehnik
na izmenjavi v Berlinu 2018/19

UTRINKI

DOSTOPNOST
Scroll to Top